Paradisæblerne

I dag var der en, der stak mig en håndfuld paradisæblere. Det vakte en række af lutter gode minder. I vores tidligere have, havde vi flere sorter. Om foråret lyste de op i et overdådigt orgie. Nogle med lyserøde candyfloss kroner, andre med hvide paradisæbleblomster. Lette som drivende skyer for enden af de mange grene. Om en tid, hvor vores børn, når blomsterne løsnede sig fra kvistene og lod sig flyve med vinden, reciterede  dette vers:” se se sommersne 

” Vinden ryster træets top, holder det mon aldrig op, 

Skynd dig, skynd dig kom og se, for det ligner sommersne” 

Men lige nu er det paradistræets frugter, det gælder. Paradisæblerne. Som uanselige endnu umodne frugter, med lige så storslået og aromatisk en smag som var de store saftige æbler.  I fine løvfaldsfarver lyser æblerne synligt op. For både mennesker og fugle. Man skal skynde sig, hvis man vil forsyne sig, af den flotte frodighed før fuglene gør det.

Det store pektinindhold i de umodne æbler, gør dem er velegnet til gele. Også til at sætte smag på kryddersnaps er Paradisæblerne efter min smag virkelig gode.

Opskrift på den fineste sartrosa gele. 500 gr Paradisæblerne, 1.5 dl vand, saften af en citron, sødes med 500 gr.sukker.

En af mine yndlingsnoveller er Martin A.Hansens fortælling Paradisæblerne (1953) om ungdommens risikovillighed og vovemod, om den store dreng, der efter sit besøg hos mormoderen, hvor han har fået en kurv med gemmeæbler, sætter sig selv og sit eget liv på spil, da han nærmer sig den bundløse mergelgrav. Her taber han Paradisæblerne ” der dufter ud gennem kurvens fletværk”, men finder med dem barndommens tryghed igen. En fantastisk historie.

Der hersker vist ikke tvivl om, at vi må plante et paradisæbletræ igen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s