Solsikke, solsikke kig den anden vej . . .

Det er ikke kun det begejstrede barns øje, der fanges af solsikken, der lige nu som havens overhoved lyser lige så meget som den rager op i haven. Vender og drejer sig efter solen. Og det er netop, hvad navnet solsikke betyder: den der følger solen.Lige så vanskelig at forveksle, som den er at overse, er blomsten på sin slanke vajende stængel. Majestætisk står denne gigantblomst, som en lille sol, og demonstrerer overblik, sammen med sine artsfæller. Heldigvis åbner de ikke samtidigt deres store brune øjne, så varer blomstringstiden nemlig længere. Naboer er de til de langstrakte jordskokker, som solsikkerne er i familie med.


” Solsikke,solsikke,kig den anden vej. Hvorfor skal du altid stå og kigge efter mig? Luk dit brune øje i, dit lange dumme fæ, mens jeg ta’r en pære fra vor nabos pæretræ” (Halfdan Rasmussen)Betragter man blomstens brune midte nøjere, er det som om frøene ikke er tilfældig sat, men sidder i planlagte arrangerede rækker af spiraler, hvor nogle går med uret, mens andre mere modvilligt går den modsatte vej.. Når de kæmpe store blomsterhoveder er blomstret af, høstes og tørres de. Så gemmer vi dem til fuglenes vinterfoder. Men det varer længe endnu, og indtil da vil jeg dagligt nyde synet af solsikkerne. Udover solsikkekernerne som er en ingrediens i køkkenskuffen, jeg nødig ville undvære i salaten, og når der bages så bidrager planten jo også med solsikkeolie, når kernerne presses.

Solsikken er ikke  kun en fryd for øjet, og en årstidsmarkør, der i den grad hører sammen med sensommeren. I al fald i vores have. Den har også som forundringsplante og  nytteplante meget at byde på. Glæden ved de planlagte solsikker er stor, dem vi selv har sået og besluttet, hvor skulle placeres. Men større er glæden måske over de spontant spirende frø, som en fugl her og der har tabt?  Frø som bliver til en spontan lille mindre livskraftig men ikke et mindre velkommen indslag i haven

Det er solsikketid, nu hvor skyggerne er lange. Nyd det! 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s