Høsttid 

Det sker sjældnere og sjældnere. At jeg kalder en mejetærsker en høstmaskine. Når det en enkelt gang hænder retter min mand, der er fortrolig med den slags betegnelser, mig. At jeg ikke er helt præcis på benævnelserne, forklarer nok bare, at jeg ikke er opvokset på landet, ej heller i landlige omgivelser. Det forhindrer mig dog ikke i, levende at følge med i al den aktivitet, der er på markerne lige nu.

Høstens tid sætter mig i en hel særlig stemning. Tiden hvor lyset er særlig gyldent, hvor skyggerne bliver lange og skoven mørkner.” Og alle Hænder jager og alle fødder er i Rend i støvet Læsset brager….” 

Jeg tænker ikke i udbytte, jeg tæller ikke fold. ” bonden kalder dem for sine fold. . .” Jeg fører ikke justist med gode år og mindre gode år.Alligevel oplever jeg, at der er noget fantastisk livsbekræftende og mirakuløst ved høst. At de små bitte frø, man i foråret puttede i jorden, har spiret og vokset og modnet. Dage der minder om højtid, ” saa ømt som nogen Højtidsdag. . . . Der matte ingen træde”Der er noget urmenneskeligt over den tid, hvor man sanker og bereder sig på vinterens komme.

 Jeg  lever med i høstarbejdet. Ganske vist på afstand ærgrer jeg mig, når det sætter ind med regn, når høsten er igang. Jeg er i høststemning. Jeg nyder at falde i søvn til den monotone lyd af de store maskiner, der stadig arbejder på marken,  når vi andre er gået til ro. 

” og aldrig stemmes en Sjæl saa glad,

Det være sig Mands eller Kvindes ,

Som naar det dufter af Myntens Blad,

Og Negene samles og bindes” ( Jeppe Aakjær) 

Der er høst i luften,  en stille høstlig brusen igennem bøgeskoven gaar, når den særegne duft, der hører høst til, breder sig i sær ved aftenstid når duggen falder . I går vi også ane små stykker strå i luften.

Efterhånden efter flere fortalelser har jeg lært rækkefølgen, som jeg efterhånden forestiller mig at have styr på. Først høstes vinterbyg, så vinteraps, siden vårbyg, derefter hvede, vinterrug og til sidst majsene. Det går ikke at være en høstnovice, når man bor her på landet.

Reklamer

2 kommentarer til “Høsttid 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s