Barndomsæbler 

Mit barndomsæbletræ skal måske i virkeligheden benævnes i flertal. Det julerøde Ingrid Marie og det gyldengule Cox Orange er de æbler, jeg først stiftede bekendtskab med. Begge træer voksede i min bedstemors have. Jeg husker, hvordan hun, højt op i årene, møjsommeligt klatrede op af træstigen, som hun bar fra vaskehuset ned i haven, for at høste æblerne. Ofte foregik det netop på dette tidspunkt, hvor jeg var på efterårsferie hos hende. Så var min opgave at stå ved stigen og sikre, at den ikke skred, mens bedstemor nænsomt løsnede æblerne fra kvistene. Hvert æble blev lagt forsigtigt ned i hendes forklæde som i dagens anledning var bundet udenpå frakken, samlet så det udgjorde en pose. Herefter tog jeg imod hvert æble med en formaning om at lægge det forsigtigt i kassen,  så det ikke blev stødt. Nogle af æblerne skulle gerne kunne gemmes til jul. 

 Efter æblehøsten blev kassen med gemmefrugt stillet koldt I vaskehuset på den gamle gruekeddel. De æbler der var ormstukne kom med ind i køkkenet og forvandlet til æblegrød. Andre stillet koldt i kælderen. Hver eftermiddag hentede bedstemor så et æble, som hun skrællede og skar ud i både til mig. En stund jeg tænker tilbage på med stor taknemlighed. Jeg er glad for at have lært at spise upolerede uperfekte æbler med skurv og pletter, der kunne skæres fra.

Hjemme købte vi æbler hos grønthandleren.De blev pakket i brune papirsposer. Det var dengang, man kunne købe netop den mængde og var det antal, man ønskede. Det var dengang, man ikke købte stort ind men dagligt begav sig afsted til gartner, slagter og bager for at erhverve netop det, man behøvede denne dag. Så var det Lobo æblet, der var det foretrukne. I modsætning til bedstemors lidt skurvede ru hjemmeæbler, var købeæblerne enorme af størrelse, skinnende blanke og saftige. Men også de smagte, omend ikke som bedstemors æbler fra haven. Dem hun selv havde plukket, skrællet og skåret ud til mig. 

Jeg husker endnu, synet af hendes grove rynkede hånd, der holdt om skrællekniven.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s