Jeg drømmer ikke 

Og ønsker mig ikke et andet og varmere sted hen. Jeg er ganske tilfreds med at være her og nu.Taknemlig for at leve mit liv et sted i forandring, hvor årstiderne skifter og byder på hver deres genkendelige særegenhed. Også selvom vejret bydere på køligere og mere blæsende dage. Kulden har for alvor sat gang i løvets farveskifte. Fantastisk er det at følge hvordan, og med hvilken hast nuancerne skifter. Og  samtidig udnytte de afgrøder tiden netop nu giver os her på vore breddegrader. Æblerne lyser ikke længere fra træernes grene, frugten er plukket, træet er rystet. Ikke af menneskehænder. Det har blæsten sørget for. 

Jeg har sat mig for at den kommende uge skal være en temauge her på bloggen. Hver dag vil jeg skrive et og andet, ikke om kartofler, selvom efterårsferie jo i gamle dage var synonym med kartoffeltid. Lidt flot har det nok været at kalde det ferie, ugen, hvor poderne havde fri fra skolen for at være med til at sikre at kartoffelhøsten kom i hus. Jeg vil i den næste uge hver dag skrive lidt om æbler. Er der noget, der hører sammen, så er det efterår og æbler: Store som små, søde som sure, sprøde som saftige.  

 Søndagskagen i dag blev en gammeldags æblekage. Ligesom min  bedstemoder lavede den. Syrlige æbler af sorten Fillipa blev skyllet, skrællet og skåret i  både. Herefter kogt med en vaniljestang. Man skal være over gryden, for det er vigtigt, at æblerne ikke koger for længe. Der må fortsat være bid i dem. 

De pektinholdige æbleskræller  blev lagt i en anden gryde, vand blev tilsat så det lige dækkede skrællerne. Jeg valgte at smagsætte med 5 nelliker og endnu en stang vanille der  gjorde skrællerne selskab.  Man kunne også have revet lidt frisk ingefær, tilsat en stang kanel eller en myntekvist. Gryden blev sar  over blusset og kogte til skrællerne mistede deres farve og blev blege og bløde. Den mest vidunderlig duft bredte i hele huset ” det dufter af jul” blev der mere end en gang  konstateret af mere end er familiemedlem.

 Saften blev ” kogt ind” og tilsat sukker. Til 1 liter siet saft anvendes 700  gram sukker (evt 1 tsk  gul melantin, i tilfælde af at geléen ikke stivner) Så nemt er det at lave julens dejligste æblegele. I rigtig god tid.

Intet gik til spilde.Er der noget jeg synes om, så er det at få noget ud af ting, man ellers ville kassere.

Til teen i aften blev der bagt rustik æblekage med kardemomme. Et krydderi der også giver varmen på en kold efterårssøndag.  

 Således blev æbletemaet slået igang. Fortsat god søndag

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s